2024-06-17 13:02:20

DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI KLORA I MINERALA U VODI ZA PIĆE: ISPITIVANJE UTJECAJA KLORA I MINERALA NA FERMENTACIJU KVASCA


U okviru projekta „Kruh kroz povijest“ u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024., a za čiju je provedbu financijska sredstva osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 10. svibnja 2024. u našoj školi održana je radionica:   Dokazivanje prisutnosti klora i minerala u vodi za piće / Ispitivanje utjecaja klora i minerala na fermentaciju kvasca. Radionicu su održali Mladi povjesničari uz podršku nastavnice kemije Ružice Beljo.

Klikom na više pročitajte opširnije.

U prvom dijelu radionice  odredili smo prisutnost klora i minerala u vodovodnoj vodi metodom titracije s pripremljenim reagensima. Reagense smo dodavali u destiliranu i vodovodnu vodu. Ljubičasto obojenje vodovodne vode je dokaz prisutnosti klora i minerala.

U drugom dijelu radionice  ispitali smo utjecaj klora i minerala na fermentaciju kvasca. Prateći promjene utvrdili smo da klor i minerali u vodovodnoj vodi skraćuju vrijeme fermentacije te izravno utječu na kvalitetu tijesta.

Ciljevi aktivnosti projekta:

stjecanje iskustava koja će pobuditi znatiželju, pozitivan stav i interes za kemiju i   prirodoslovlje razumijevanje principa znanstvenoga i etičkoga pristupa istraživanju te rješavanju kemijskih problema

Ishodi:

kritički razmatra upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš opisuje kemijske promjene na primjerima reakcija anorganskih i organskih tvari te opisuje njihov utjecaj na  okoliš primjenjuje stečena znanja  i vještine u praksi


Ružica Beljo prof. biologije i kemije, prof. savjetnik                                                                                                                       

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci