Dani kruha - Dan zahvalnosti za plodove zemlje
Autor: Tomislav Jozinović, 20. 10. 2017.
„Kruh naš svagdanji“ nije bez razloga dio naše najveće kršćanske molitve. Unatoč svojoj dugoj povijesti od nekoliko tisuća godina, kruh je i danas, bar na ovim našim prostorima, najvažnija namirnica i dio svakodnevnih obroka na našim trpezama.
U obilježavanju Dana kruha – Dana zahvalnosti za plodove zemlje učenici pekarske struke i ove su godine vrlo aktivno i s radošću sudjelovali izrađujući raznovrsne pekarske proizvode kojima su pokazali svu svoju umješnost i znanje. Ove smo godine pokušali spojiti tradiciju sa suvremenim trendovima u pekarskoj proizvodnji pa su tako vješte ruke naših učenika pekara izradile: kruh od zobenih i pšeničnih mekinja, kiflice od bučinog brašna, paprenjake, razne pogače i slatke pletenice te pregršt drugih proizvoda.
Iako u pekarskoj proizvodnji svakodnevno svjedočimo sve većem napretku i raznovrsnim novinama, naš je cilj učenike upoznati s tradicijskim proizvodima slavonskog kraja. Tako smo ove godine prvi put izradili proizvod od dizanog tijesta omotanog oko suhe stabljike kukuruza koji smo u našoj školi popularno nazvali „klipići“, a koji su oduševili sve profesore i učenike koji su ih probali. Cilj nam je da učenici Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci poštuju i čuvaju svoju tradiciju i da se njome ponose.
U suradnji s učenicima ostalih struka, a osobito cvjećarima i poljoprivrednim gospodarstvenicima, uredili smo školski izložbeni štand na koji smo vrlo ponosni. Naši su učenici pokazali kako mogu biti vrlo maštoviti i kreativni u izradi svojih proizvoda i njihovu dekoriranju. A, o okusu nećemo ni govoriti! Tko može odoljeti mirisu svježe pečenog kruha i peciva, bilo slanog, bilo slatkog? U slast!
Ukupno: 694478
Ovaj mjesec: 11942
Ovaj tjedan: 1553
Danas: 10
« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |